Nya hamntaxor för Herrevik och Gnisvärd.

Fiskeriintendenten fil, dr Chr. Hessle har till lantbruksstyrelsen yttrat sig över väg- och vattenbyggnadsstyrelsens förslag till hamntaxor för statens fiskehamnar i Herrevik och Gnisvärd för åren 1933—1937.
Mot de föreslagna taxesatserna för olika varugrupper har dr Hessle intet att erinra, men däremot föreslår han, att taxesatserna för fartyg, som ej erlägga platsavgift och som ankomma omedelbart från eller avgå omedelbart till fiskeplats till sjöss, sättas lägre än för från inrikes ort ankommande eller dit avgående fartyg, och att endast 50 proc. av de i de allmänna bestämmelserna angivna avgifterna behöva erläggas för fartyg, som under minst en vecka använda hamnén som utgångspunkt för fiskefärder. Enahanda ändring har, dr Hessle tidigare föreslagit för statens fiskehamnar i Blekinge.
Det från Herreviksfiskarna och Östergarns kommunalfullmäktige framförda yrkandet, att platsavgiften för mindre öppna segelbåtar måtte sänkas till 2 kr., synes dr Hessle välmotiverat. bl. a. av det skälet, att det ofta kan bero på rent subjektiv uppfattning om en mindre segelbåt hänföres till kategorien »öppen segel- eller motorbåt med högst 4,5 m:s längd» eller »andra mindre båtar eller sumpar» Han föreslår därför, att bestämmelserna rörande platsavgifter ändras så, att öppen segelbåt med högst 4,5 m:s längd i taxehänseende jämställes med kategorien »andra mindre båtar eller gumpar». (H. B.)

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 20 oktober 1932
N:r 244

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *