Landsbygden. Östergarn.

ÖSTERGARN, 13 okt.
Östergarns kommunalfullmäktige hade igår sitt andra ordinarie sammanträde för året. under ordförandeskap av kyrkoherde C. J. Björkander. Första frågan för dagen var fastställande av 1933 års stater vartill förslag uppgjorts av respektive nämder och styrelser. Staterna blevo enhälligt antagna och fastställda. De medföra en utdebitering av till fattigvården kr. 1:—, barnavården kr 0:55, till kommunalkassan kr, 2,25 och till skolan kr. 1:20, tillsammans 5 kr pr. skattekrona, vilket med en viss jämkning kassorna
emellan blir samma utdebitering. som innevarande år.
Den inom Östergarn nybildade studiecirkeln av S. L. S. hade hos kommunalfullmäktige anhållit om ett bidrag för sin verksamhet och blev beviljad ett anslag av 25 kr, ett efterföljansvärt exempel för övriga Gotlandskammuner att stödja den frivilliga upplysningsverksamheten.
Till ledamöter i beredningsnämden för allmän fastighetstaxering valdes hemmansägaren Gottfr. Bendelin, Bengts, med hemmansägare Viktor Jacobsson, Fakla, som suppleant fiskare Albert Östergren, Djupvika, med byggmästare Adolf Möllerström, Gutenviks, som suppleant och handl. Sune Lindahl Gutenviks, med styckjunkare Herm. Fredin, Tomase, som suppleant. Att på kommunens bekostnad bevista sammanträde i Visby för förberedande överläggningar valdes Gottf. Bendelin med Albert Östergren som suppleant.
Till kommunalombud vid årets mantalskrivning valdes f. d. nämdeman J. Lundborg, Ganne, och fiskare Albert Östergren med Th. Westberg och f. folkskollärare J. O. Jacobsson, som suppleanter. Till överförmyndare för en tid av 4 år omvaldes Albert Östergren och till ersättare omvaldes Sune Lindahl.
Kommunalnämdens förslag att kommunen skulle ansluta sig till Landskommunernas förbund, bifölls enhälligt.
Omedelbart därefter hölls årets andra ordinarie kyrkostämma med Östergarns församling under kyrkoherdens ordförandeskap, varvid den av kyrkorådet uppgjorda utgifts- och inkomststaten, slutande på en utdebitering av kr. 0,90 pr. skattekrona, godkändes och fastställdes.
Omedelbart därefter hölls stämma nummer tre, pastoratstämma, med Östergarn, Gammalgarn och Ardre församlingar under samma ledning. Den av kyrkoråden gemensamt uppgjorda utgifts- och inkomststalen för pastoratets. prästlåne- och byggnadskassa, slutande på en utdebitering av kr. 1:10 pr. skattekrona, godkändes och fastställdes.
Kommunens hela , utdebitering för nästkommande år blir således 7 kr. pr skattekrona eller samma belopp som innevarande år.
Alla stämmorna undanstökades på 1 1/4 timma och protoköllen voro då också upplästa och justerade.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 15 oktober 1932
N:r 240

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *