Landsbygden. Endre.

ENDRE, 24 okt.
Till den sista vilan vigdes på lördagen under högtidliga former stoftet »av f. nämdemannen Anton Hellgren, Hanes, i Endre kyrka. De sörjande anhöriga, vänner och sockenbor, samlades i sorgehuset vid Hanes, varefter processionen ställdes till kyrkan, där levande ljus brunno på altaret.
Jordfästningen förrättades av kyrkoherde Oscar Nygren i Barlingbo, som höll ett varmhjärtat och högstämt griftetal vid båren, varvid han som text läste, några ord ur Uppenbarelseboken. Därvid fick officianten också anledning att i korthet vidröra den hänsovnes livsgärning, hans intresse för ideella ting och hans stora insatser i allmänna angelägenheter, och han framförde också församlingens tack för den bortgångnes verksamhet inom densamma. Sedan därefter officianten låtit de tre skovlarna
mull falla på kistan, utförde Endre kyrkokör, av vilka den bortgångne själv en gång varit en intresserad medlem, »Ljuvt är att hamna» samt »Långt från min faders hus jag går» Efter psalmsång utfördes därefter altartjäns av kyrkoherdarna Nygren och K. A. Wideren, varvid den förstnämde tjänstgjorde som liturg och sjöng begravnings mässan.
Efter den högtidliga sorgeakten i kyrkan med stoftet ut på kyrkogården och sänktes i familjegraven. Lär höllos flera tal och nedlades kransar från olika korporationer och även från enskilda. Från Endre församling nedlade f. folkskolläraren P. S. Hartman en krans och för Norra Gotlands brandstodsförening talade folkskollärare K. A. Hall i Kräklingbo, variämte anföranden höllos av kyrkoherdarna Widegren och Nygren. Förövrigt hade en rik skörd av kransar och blommor ägnats den bortgångne på hans sista färd och sockenborna hade i stor utsträckning infunnit sig i kyrkan för att övervara sorgeakten.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 26 oktober 1932
N:r 249

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *