Landsbygden. Dalhem.

DALHEM, 23 aug.
Nationalsocialisterna hade i söndags anordnat möte i Dalhem, i ängen invid Hässelby mejeri. Förste talaren var kontraktsprosten C. Kihlén, som riktade en skarp kritik mot det nuvarande tillståndet inom samhället. Talaren underströk kraftigt det nationalsocialistiska parogrammets krav på en ny moral, grundande sig på samhällssolidaritet och el på klassegoism, Beträffande frågan, um nationalsoeialisterna i jordbrukets lönefråga ställa sig på lantarbetsgivarnas eller lantarbetarnas sida, ville talaren likna de stridande parterna vid två personer t. ex Andersson och Pettersson, invecklade i slagsmål på ett järnvägsspår och så upptagna av varandra att ingen av dem bryr sig om alt det annalkande tåget hotar rusa över dem. — Om jag ser faran skall jag då giva Andersson en smäll, så att han blir liggande på rälsen, medan jag stretar och drar i Pettersson för att klara honom undan tåget? Nej, jag försöker nog med all kraft göra båda uppmärksamma på faran.
Efter hr Kihléns med starka applåder mottagna föredrag talade löjtn. E. Steffen om några av nationalsocialismens grunddrag. Parlamentarismen har, sade talaren, i synnerhet i dessa dagar visat sådana sidor, att även den hitintills i tron starke parlamentarikern måste gripas av tvivel på systemets bärighet. Detta folksöndrande partisystem har visat sig sorgligt ofritt gentemot folkets verkliga fiende, den internationella storfinansen, som vilkens företrädare man kan nämna Kreuger. Denne lovsjöngs ju en gång t. o. m. av socialdemokraterna, vilka annars påstå sig bekämpa storkapitalet.
Föredraget mottogs med livligt bifall.
Efter föredraget följde en långvarig och het diskussion med socialdemokraterna. De sökte under diskussionen göra gällande, att den socialdemokratiska pressen aldrig skulle ha lovsjungit Kreuger. Detta besvarades av löjtn, Steffen med ordagrann uppläsnin,g ur en socialdemokratisk tidning, vari Kreuger gavs de allra amplaste lovord. Varpå socialdemokraterna funno för gott att icke ingå i svaromål.
Publiken, uppgående till över 200 personer avtackade de nattonalsoeialiska talarna med hurrarop, som av dessa besvarades med lever för ett ur sin fruktansvärda skuldbörda befriat svenskt jordbruk och för ett enat fosterland.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 27 augusti 1932
N:r 198

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *