Landsbygden. Bro.

BRO. 8 febr.
R. L. F:s ortsförbund hade igår utlyst ett möte i J. U. F:s bygdegård härstädes. Styrelseledamoten i ortsförbundet godsägaren A. von Corswant, Hästnäs, höll då ett föredrag om förbundets syftemål inför en publik på ett 60-tal personer.
Tal. redogjorde till en början för jordbrukets läge för närvarande. Inkomsterna till jordbruket äro nu i regel desamma som före kriget, för en del jordbruksprodukter t. o. m. något mindre, medan utgifterna nu äro cirka 50 proc. högre. Läget är f. n. så allvarligt, så att vi kunna befara att få gå ifrån gård och grund. R. L. F:s syftemål är att påverka prisbildningen, så att jordbrukarna erhålla högsta möjliga pris för de produkter de skola sälja och erhålla sina förnödenheter så billigt som möjligt. Dessutom arbetar förbundet på att genomföra en enhetlig prisbildning och stävja konkurrensen jordbrukarna emellan. Allt detta skulle medföra att jordbrukarne kunde få en högre levnadsstandard. Tal. belyste allt detta genom en del exempel från de erfarenheter man redan vunnit bl. a. även från våra bygder. Han uppmanade slutligen de närvarande att ingå som medlemmar i R. L. F. Vi måste ha makt bakom ordet om det skall gå att uträtta någonting.
Vid den därpå följande diskussionen valdes hr Albin Karlsson till ordf. i och hr Erik Wallin till sekreterare. Hr von Corswant hade först ordet för att besvara en fråga angående lanitarbetarnes ställning till. R. L. F. Även jordbruksarbetarne och andra jordbruket närstående personer borde ansluta sig till itörelsen. En annan talare talade även för anslutningen till R. L. F. Han ansåg att det borde vara mycket som förbundet kunde uträtta. Han undrade också om det inte var möjligt att få billigare frakter för jordbruksprodukterna och även att få lägre omkostnader vid Andelsslakteriet. Hr von Corswant gav som svar på detta en intressant utredning över Andeisslakteriets omkostnader och det arbete rörande denna sak tal. själv varit i tillfälle att utföra. En annan tal. framhöll vikten av att lantarbetarne komme med i R. L. F. och beträffande Andelsslakteriet att jordbrukarne även genom att gynna detta sitt eget företag visade sin solidaritet.
På ordförandens proposition uttalade till slut de närvarande sig för att bilda en avdelning av R. L. F. Till styrelse valdes Alb. Karlsson, Halner. (ordf.), Erik Wallin, Kvie, (sekr.). Ragnar Ottosson, Tuer, (kassör), F. Wahlberg, Kvie, och E. Östergren, Aby. Till suppleanter valdes K. Norrby, Tuer, E. Hultberg, Annexen, Aron Svensson, Åby, Oskar Jakobsson, Duss, och Oskar Widin, Kvie. Till revisorer valdes Osk. Nilsson, Stensto och Nils Lerbom, Kvie, med Olof Gardell, Duss, som suppleant.
Ett 20-tal mötesdeltagare antecknade sig som medlemmar. Efter mötets slut vidtog omedelbart styrelsesammanträde.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 februari 1932
N:r 32

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *