Julhelgen

på vår ö synes ha passerat i lugnets och fridens tecken, Vädret har varit stilla och snölöst, men disigt och gråmulet. Temperaturen sjönk dock något julafton, så där lagom för att man skulle tycka det var särskilt skönt att komma in till ljus och värme. I dag har emellertid vinden friskat något, men några utsikter till verkligt vinterväder ha inte meteorologerna att komma med. I det fallet har det varit en konstig julhelg med samma temperatur på ett ungefär i Haparanda och Neapel, och för vår del till och med rosor i täpporna. Affärsmännen, som äro beroende av vintervädret, ha inte haft det för roligt till jul med sådant julväder som detta, då man kan gå höstklädd utan risk att förkyla nästippen.
Lugnt har det varit i naturen och lugnt har det också varit för resten. Det ser ut som om julevangeliet skulle ha varit omsatt i praktiken här på Gotland i år och det sålunda rått frid på jorden. Polisen rapporterar tomma arrester, och brandkåren har fått fira julen i lugn och ro. Ambulansen har haft en del sjukkörningar, men eljest har det inte varit något att göra.
I domkyrkan såväl som i stadens övriga gudshus har helgen firats med sammankomster av olika slag. Julottan tog som vanligt priset i publikanslutning — det är nu en stund, då man skall i kyrkan, oavsett om man annars dofta går dit
eller inte. Kollekten — vid julaftonsbönen, som gick till julinsamlingen for de fattiga, inbragte 156 kr., och juldagens samtliga kollekter. sam, delades mellan de
fattiga och pauvres honteux, gåvo 120 kr.
På sjukhus, ålderdomshem etc, har julen firats på traditionellt sätt med mer eller mindre omfattande arrangemang, allt efter råd och lägenhet.
I går logo åter de världsliga nöjena vid och biograferna hade i går afton fulla hus vid sina premiärer, vilka omnämnas på annat ställe i dagens tidning.
Från sjön ha inga olycksbud hörts, men en hel del bräder ha under helgen flutit i land på kusten här. Varifrån de härröra är icke möjligt att sägå. Det vill emellertid synas som det vore fråga om avsevärda kvantiteter. Norr ut har gålunda rätt mycket virke bärgats.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 27 december 1932
N:r 301

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *