Förslag till båthamn vid Södra vågbrytaren.

Hamndirektionen, som, sedan stadsfullmäktige fått avslag på sin framställning att erhålla statsbidrag anläggande av fiskehamn i Visby, fått denna fråga till sig remitterad för vidtagande av den åtgärd, som kunde anses påkallad, har nu till stadsfullmäktige överlämnat utredning i saken. Direktionen har ingående prövat frågan och därvid utgått från den anvisade möjligheten, att staden eventuellt skulle kunna erhålla statsbidrag ur anslaget till handelshamnar och farleder för anläggande av en hamn för mindre båtar. Direktionen har också låtit hamningenjören, major Serboni, utföra ett nytt förslag till hamnanordningar vid södra vågbrytaren för mindre fartyg och båtar, varvid i förslaget räknats med, att plats skulle kunna beredas för mudderverket och hamnens farkoster av olika slag samt för fiskebåtar. Lämpligt har då ansetts, att även slipen flyttas dit. Förslaget, som upptar en något rymligare hamn än det föregående förslaget, innebär att en yttre och en inre vågbrytare skulle byggas i vinkel mot södra vågbrytarens insida. Förslagets genomförande beräknas draga en kostnad av 140.000 kr.
För att kunna tillgodose fiskarnes behov utan den tidsutdräkt, som göandet av statsbidrag skulle medföra, har drätselkammaren därjämte låtit upprätta tvänne andra alternativ, vilka båda avse anläggande av en hamnanordning enbart för fiskebåtar vid norra vågbrytarens inre del. Det ena alternativet upptar en yttre vågbrytare vinkelrätt mot gamla Vågbrytaren och en inre brygga parallellt med denna, vilket beräknas komma att kosta 27,000 kr. Det andra alternativet är lika med föregående, dock att det upptar tvänne bryggor i stället för en, varigenom också kostnaden ökas till 30,000 kr.
Hamndirektionen anser, att det skulle vara fördelaktigast, att det stora förslaget vid södra vågbrytaren kunde komma till utförande med understöd av statsbidrag. Den hemställer därför, att stadsfullmäktige måtte antaga nämda, förslag och att söka statsbidrag för dess utförande. Stadsfullmäktige ha i sin ordning remitterat förslaget till drätselkammaren för yttrande.

Gotlands Allehanda
Onsdag den 9 november 1932
N:r 261

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *