Brist i kommunalkassan i Stenkyrka.

Vid företagen revision av kommunalkassans räkenskaper i Stenkyrka, vilka omhänderhafts av nu avlidne löjtnanten C. O. Pettersson, har det visat sig att betydande underskott föreligga. Bristen i kassan beräknas uppgå till mellan 4- och 5,000 kronor.
Omständigheterna vid löjtnant Petterssons bortgång gåvo anledning till förmodan, att den omkomne själv skulle tagit sig av daga. Denna förmodan har också alltmera stärkts av framkomna upplysningar dels beträffande själva dödsfallet och dels också beträffande den omkomnes ställning. Det har sålunda bekräftats, att Pettersson under senare åren gjort stora förluster på borgen, dels till anhöriga och dels till andra personer, vilka han bisträckt med hjälp i kritiska situationer. Denna välvilja har emellertid lett till, att hans egen ekonomi undergrävts och att han icke ansett det möjligt längre hålla denna flytande. Han har tydligen också lånat medel i de kassor, som han omhänderhaft, och sedan icke förmått att skaffa pengar att täcka denna brist.
Bristen i kommunalkassan synes som sagt uppgå till mellan 4- och 5,000 kr., enligt vad som tramkommit vid den extra revision, somefter Petterssons död företagits inom kommunen, De bristande beloppen synas vara medel, som influtit vid uppbördsstämman den 3 sistlidne juli och som sedan dess alltså disponerats av kommunalordföranden för egna behov. De övriga kassaförvaltarne för såväl kyrko- och skolkassorna som också för fattigvårdskassan ha under tiden icke kunnat utbekomma de medel, som de behövt för de löpande utgifterna i sina resp. kassor. Dessutom företaller det, som om pensionsavgifterna för föregående år ännu icke skulle hava inlevererats till pensionsstyrelsen, i Stockholm. Vid revisionen har nämligen påträffats ett kravbrev, enligt vilket beloppet 900 kr. jämte ränta skulle insändas senast den 20 okt. Detta torde emellertid icke ha skett, och två dagar senare inträffade Petterssons död.
Revision pågår även av räkenskaperna för lantmännens lokalförening i Stenkyrka, där Pettersson också var kassör. Något resultat av denna föreligger ännu icke, men det anses sannolikt, att brist förefinnes även här.

Gotlands Allehanda
Torsdagen 3 november 1932
N:r 256

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *