Biograferna.

På Visbybio var det t går premiär på den svenska filmen »Kärlek och kassabrist». författad av Vilh. Moberg. Det kan med nöie konstateras att det är en fyndigt hopkommen och trevlig historia från början till slut, fylld av dråpliga situationer och lustiga poänger, för vilka bl. a. ledamöterna i F. F. F. F. — Föreningen för fattiga förskingrare — svarar och ej minst Sigurd Wallen och Dagmar Ebbesen. Historien kan betecknas som en karikatyr av svenskt småborgarsamhälle, och de situationer som i rask följd avlösa varandra locka oemotståndligen till ett gott skratt. Naturligtvis är kärleken med på ett hörn, och hiälte är Edvin Adolphson och den lilla näpna norakfödda Tutta Berntzen, vilken sistnämda gör sin filmdebut. Hon heter numera fru Ernst Rolf — som de flesta initierade känna till — och kan tydligen spela film lika bra som revy. Filmen är kort och gott avgiort rolig och bör därför ses. Fullt hus på premiärkvällen vittnade för övrigt om, att filmen »Kärlek och kassabrist» har gott rykte.
Programmet utfyllas av en utmärkt bildserie från Skåneland, »Sveriges kornbod», vilka bilder ledsagas av musik. Något för våra skåningar att beakta.
»En studentskas bekännelser», som Ml visas på gina, är en modern film, som ger en intressant inblick i den studerande ungdomens liv vid ett amerikanskt universitet. Den kärlekshistoria, som utgör filmens »röda tråd». skildras på ett för amerikansk film ovanligt fint och på samma gång så mänskligt sätt; fritt från all banal sentimentalitet. Philips ’Holmes ocb Sylvia Sidney, kända från sitt utmärkta spel i en »Amerikansk tragedi» göra här huvudrollerna. Holmes, käck och pojkaktig, spelar på ett synnerligen sympatiskt sätt, vilket även kan sägas om Sylvia Sidney. Hon är inte vacker, tvärt om, men fängslar på ett egendomligt sätt med sitt okonstlade spel. Vad regi och fotografering beträffar, så står »En studentskas bekännelser» på ett högt plan. I fyllnadsprogrammet får man höra och se en italiensk sångare samt en Max Fläischer-teckning i tusch och toner.
Ny film i morgon.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 13 september 1932
N:r 212

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *