Från landsbygden. Burs.

(Bref till Gotl. Alleh.)
Burs, 31 Jan.

Dödsfall. För några dagar sedan blef mig delgifven en dödsannons, vid hvilken jag fäste mig, särdeles derför att den aflidne i fråga var gotländing och son till en, åtminstone inom öns södra härad, under sin tid allmänt känd och hvar helst välkommen man, aflidne häradsglasmästaren och trädgårdsmästaren Johan Vestberg, Qvie i Burs.
Dödsannonsen i en af Malmö stads tidningar den 18 Dec. 1888 lyder i sammandrag Att f. d. Spegelfabrikören Gustaf Lars Vestberg, född på Gotland, stilla afled i dag kl. 8 f. m. på sin 70 födelsedag etc. — Dagen efter dödsfallet lästes i nämde stads tidning följande: I går kl. 3 f. m. afled härstädes en af stadens äldre borgare f. d. glasmästaren och spegelfabrikören Gustaf Lars Vestberg, som på sin dödsdag ingick i sitt 71 år. Vestberg, som tidigare dritvit en omfattande rörelse i sin bransch, var en i sitt yrke synnerligen daglig och derjämte vänsäll man — en man af den gamla stammen. Hans största nöje på ålderns dagar var att berätta om sin gesälltid, den tid då skråsystemet blomstrade, och då han, oaktadt främling, valdes till oldtgesäll för sitt lag i Köbenhamn, en utnämning som lär varit unik i sitt slag. Han visste äfven att förtälja talrika episoder från den fotresa, han med russin på ryggen företog genom Tyskland och hvarunder han besökte såväl de flesta tyska staterna som Frankrike.
Vestberg efterlemnar maka och sex barn, af hvilka äldste sonen år redaktör för Nya Skånska Posten i Kristianstad, den andre apotekare i Stockholm, och den tredje öfvertagit fadrene affär härstädes. Två senar vistas i Amerika och yngsta barnet, en dotter, röjer lofvande anlag som målarinna.
Gustaf Lars Vestberg var den tredje i ordningen af nio syskon, af hvilka nu tre systrar och en broder (den yngste i syskonkretsen) sjökaptenen J. F. Vestberg, efterlefve.
Vestberg har säkerligen här i omnejden ännu många som minnas honom och den tid den glada ynglingen i deras sällskap var allas favorit; och då för några år sedan han för sista gången besökte hembygden och sökta reda på sina ungdomsbekanta, var det på samma gång rörande och glädjande att se den entusiasm. med hvilken han omfamnade desamma. För dessa hans vänner och till minne af Gustaf Lars Vestberg är detta meddeladt af -fv-

Gotlands Allehanda
Fredagen 1 Februari 1889
N:r 14

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *